10-OH-HHC

S tím, jak se oblast výzkumu kanabinoidů neustále rozšiřuje, se do centra pozornosti dostávají nové a zajímavé sloučeniny. Jednou z takových sloučenin je 10-OH-HHC (10-hydroxy-hexahydrokanabinol). Tento jedinečný kanabinoid přitahuje pozornost svými potenciálními terapeutickými účinky a tím, že se stává alternativou k ostatním kanabinoidům, jako jsou HHC a THC. V tomto článku prozkoumáme vše, co potřebujete vědět o 10-OH-HHC, od jeho původu a chemické struktury až po jeho účinky, vedlejší účinky a právní status.

Článek slouží pouze ke vzdělávacím účelům. Více o tom jak nakládat s informacemi na našich stránkách najdete v našem prohlášení odpovědnosti na konci článku.

 

Co je 10-OH-HHC?

10-OH-HHC je zkratka pro 10-hydroxy-hexahydrokanabinol. Jedná se o hydroxylovaný derivát HHC, polosyntetický kanabinoid odvozený od THC. Klíčovým znakem, který odlišuje 10-OH-HHC od běžného HHC, je přidání hydroxylové skupiny (-OH) na desáté místo uhlíku v jeho chemické struktuře. Tato drobná úprava mění jeho interakci s endokanabinoidním systémem těla, což může vést k odlišným účinkům ve srovnání s HHC i THC.

Pozoruhodné je, že 10-OH-HHC není přirozeně se vyskytující kanabinoid. Místo toho se jedná o metabolit, který vzniká v játrech působením enzymu cytochromu P450 při metabolizaci HHC. Jinými slovy, jedná se o látku, kterou naše tělo vytváří z HHC.

10-OH-HHC má tak hustou konzistenci, že se za pokojových teplot chová jako krystal. Při zahřátí se stává tekuté.

10-OH-HHC distillate

Naše studiová fotografie 97% 10-OH-HHC (to nejlepší 10-OH-HHC na trhu)

 

Objev a historie 10-OH-HHC

Identifikace 10-OH-HHC se datuje do roku 1980, kdy tuto sloučeninu objevil tým vedený renomovaným výzkumníkem Rafaelem Mechoulamem z Izraelského institutu pro biologický výzkum. Tým tehdy zaznamenal, že 10-OH-HHC vykazuje znatelné psychoaktivní účinky. Po mnoho let však nebyly na této molekule prováděny žádné další studie.

Až v roce 2015 tým vědců z University of Mississippi pod vedením profesora A. Ahmeda plně izoloval 10-OH-HHC během studie zaměřené na antimikrobiální vlastnosti hydrogenovaných derivátů HHC. Navzdory své identifikaci a potenciálu zůstávala tato sloučenina do značné míry pod drobnohledem až do roku 2023, kdy se ve Spojených státech začala vyrábět ve velkém. Tento krok byl veden potřebou zásobovat země s přísnými předpisy pro THC a další psychoaktivní kanabinoidy.

 

Jak se 10-OH-HHC vyrábí?

Proces výroby 10-OH-HHC zahrnuje hydrogenaci a hydroxylaci kanabinoidních prekurzorů. Podrobněji řečeno, když je HHC vystaveno působení cytochromu P450 v játrech, přidá se hydroxylová skupina (-OH) na desátou pozici molekuly a přemění se na 10-OH-HHC.

Vzhledem k tomu, že 10-OH-HHC vzniká chemickou syntézou, nikoliv přirozeně v rostlinách konopí nebo marihuany, je klasifikováno jako polosyntetický kanabinoid. Jeho výroba vyžaduje sofistikované laboratorní techniky, aby byla zajištěna jeho čistota a účinnost.

 

Chemická struktura a vlastnosti 10-OH-HHC

Chemická struktura 10-OH-HHC je úzce příbuzná THC i HHC, přičemž hlavním rozdílem je hydroxylová skupina na desátém místě uhlíku. Tato malá strukturní změna může významně ovlivnit biologickou dostupnost, metabolismus a účinky sloučeniny.

Na rozdíl od THC, které má ve své struktuře dvojnou vazbu, má 10-OH-HHC nasycené (hydrogenované) jádro, díky čemuž je stabilnější. Uživatelé často uvádějí, že účinky 10-OH-HHC jsou podobné jako u HHC, nebo THC.

 

10-OH-HHC flowers

 

Jak 10-OH-HHC působí v těle?

Stejně jako ostatní kanabinoidy i 10-OH-HHC interaguje s endokanabinoidním systémem (ECS). ECS zahrnuje kanabinoidní receptory (CB1 a CB2), endogenní kanabinoidy a enzymy zodpovědné za jejich syntézu a degradaci.

10-OH-HHC se váže na receptory CB1 v mozku a centrálním nervovém systému a na receptory CB2 v imunitním systému. Jeho jedinečná struktura může tyto interakce různě ovlivňovat, což může vést k různým fyziologickým a psychoaktivním účinkům. O jeho přesné vazebné afinitě a mechanismech však stále není mnoho známo.

 

Účinky 10-OH-HHC

Ačkoli je výzkum stále v začátcích, předběžné zprávy a recenze zahraničních uživatelů naznačují, že 10-OH-HHC má vlastnosti podobné HHC a THC. Z různých zdrojů tak můžeme říci, že má 10-OH-HHC tyto účinky:

 

Zlepšení nálady a euforie

Uživatelé často pociťují zlepšení nálady, pocit euforie a větší uvolnění.

 

Úleva od bolesti

10-OH-HHC může mít analgetické vlastnosti, což může být alternativou pro léčbu chronických bolestí.

 

Protizánětlivé vlastnosti

Některé studie naznačují, že 10-OH-HHC by mohl pomáhat snižovat zánět, což je prospěšné při stavech, jako je artritida.

 

Neuroprotektivní účinky

Kanabinoidy jsou známé svými neuroprotektivními vlastnostmi a 10-OH-HHC by mohl být slibný při léčbě neurodegenerativních onemocnění.

 

Stimulování chuti k jídlu

Stejně jako THC může 10-OH-HHC zvyšovat chuť k jídlu, což by mohlo být prospěšné pro osoby se stavy, které potlačují hlad.

 

Možné nežádoucí účinky

Stejně jako ostatní kanabinoidy má i 10-OH-HHC řadu potenciálních vedlejších účinků:

 

Psychoaktivní účinky

Je možná euforie, změna vnímání a zhoršení kognitivních funkcí, což nemusí být pro všechny uživatele žádoucí.

 

Úzkost a paranoia

Ve vyšších dávkách může 10-OH-HHC vyvolat úzkost a paranoiu, zejména u osob citlivých na kanabinoidy.

 

Narušení kognitivních funkcí

Dlouhodobé užívání by mohlo ovlivnit paměť, pozornost a exekutivní funkce.

 

Fyzické nežádoucí účinky

U uživatelů se může vyskytnout sucho v ústech, zarudlé oči, závratě a zvýšená srdeční frekvence.

 

Možnost vzniku závislosti

Stejně jako u jiných psychoaktivních kanabinoidů existuje při chronickém užívání riziko vzniku závislosti.

 

10-OH-HHC a legislativa

Právní status 10-OH-HHC se v jednotlivých regionech liší. V některých zemích spadá do šedé právní zóny, protože není výslovně zakázán, ale může být předmětem budoucí regulace. V místech, jako je Česká republika, je 10-OH-HHC v současné době legální, protože není na seznamu zakázaných látek. 10-OH-HHC si tak rychle získává oblibu jako potenciální alternativa zakázaných kanabinoidů.

 

Shrnutí

Vzhledem k tomu, že konopný průmysl pokračuje v inovacích a zkoumání široké škály kanabinoidů, představuje 10-OH-HHC zajímavý přírůstek na trhu. Ať už pro své potenciální léčebné účinky, jedinečný psychoaktivní profil nebo legální status jako alternativa THC, 10-OH-HHC je připraveno významně ovlivnit trh.

Protože je však výzkum stále v počátečních fázích, měli by spotřebitelé k tomuto novému kanabinoidu přistupovat opatrně, začínat s nízkými dávkami a před užíváním se poradit s odborníky ve zdravotnictví. Jakmile se objeví další studie, získáme jasnější představu o celé škále jeho účinků a možných aplikací.

Prozatím je 10-OH-HHC fascinující látkou ve vědě o kanabinoidech, která je směsicí příslibů a tajemství, jež stále přitahuje pozornost výzkumníků, nadšenců i konopného průmyslu.

 

Informace uvedené v tomto článku není možné chápat jako odborné rady, ani s nimi nelze takto zacházet. Tyto informace slouží pouze ke vzdělávacím účelům. Více se můžete dočíst v našem prohlášení odpovědnosti.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz